Refinansiering – mange muligheter

I dag kan man knapt slå på TV eller åpne en avis uten at man finner reklamer for kredittkort og forbrukslån. Der man før måtte samle masse dokumenter og møte opp i sin lokale bank, kan man nå enkelt og greit sende inn søknader på nett. Klikker man seg inn på klp.no vil man finne nyttig informasjon om både lån og sparing.

Selv om det er mange fordeler med å låne penger, vil noen havne i en situasjon hvor man betjener mange smålån. Dette kan bli svært dyrt i lengden, og det kan derfor lønne seg å refinansiere. Det betyr at man søker om et lån som er stort nok til å dekke sin nåværende gjeld, og på den måten kan man sikre seg lavere utgifter.

Kredittkort

Et enkelt søk på nettet etter kredittkort vil gi et hav av resultater, og det er svært populært å søke etter et denne låneformen. Mange i dag eier både ett og flere kort, og det kan ha sine fordeler i form av både gunstige bonuser og viktige forsikringer. For noen kan kredittkortene bli svært dyre å eie, og da lønner det seg å søke om refinansiering.

Man kan velge å kun refinansiere gjelden man har på kortene sine, men det er også mulig å ta med annen forbruksgjeld. Mange får innvilget flere kredittkort enn det de klarer å betjene, noe som raskt resulterer i gjeldsproblemer. Ved å samle all gjelden, trenger man kun å konsentrere seg om ett lån hver måned. Det vil bety slutten på dyre termingebyrer og unødvendig høye renter.

Handlekonto

Når vaskemaskinen slutter å funke eller man ønsker å kjøpe en ting man i utgangspunktet ikke har penger til, vil handlekonto ofte være et alternativ. Mange aktører tilbyr en nedbetalingsplan for varen, og man får da innvilget kontokreditt som man må betale et minimumsbeløp på hver måned. Dette kan være fristende der og da, men for mange blir det en byrde å skulle betale ned på.

Når man søker om refinansiering, har man mulighet å få betalt ut all kreditt man har igjen på handlekontoene sine. På den måten vil man ende opp med mye gunstigere vilkår og lavere renter, da renten på en slik konto ofte ligger på rundt 25 %. Det er viktig å bruke tid på å sammenligne flere forskjellige banker, slik at man finner det aller beste tilbudet.

Boliglån

Det er populært å refinansiere boliglånet sitt, og det er det gode grunner til. Man kan trenge ekstra penger til å pusse opp huset eller bygge ut, og da vil refinansiering være en god mulighet til å samtidig øke størrelsen på lånet. Det vil si at man tar opp et lån som er høyere enn det man har fra før, men til gjengjeld kan man sitte igjen med bedre lånevilkår.

En annen grunn til at det kan lønne seg å refinansiere boliglånet, er at man trenger penger til for eksempel en ny bil. Når man øker lånet, vil man kunne bruke de ekstra pengene til det man trenger. Det er også mulig å få betalt ut annen gjeld på denne måten, slik at man bare sitter igjen med det ene lånet. Det vil være positivt for privatøkonomien.

Gjeldfri raskere

Det er med andre ord mange forskjellige lån man kan refinansiere, og en stor fordel er at man har muligheten til å bli raskere gjeldfri. Betjener man gjeld hos mange ulike aktører, vil man ofte måtte holde orden på mange regninger hver måned. Da har man gjerne bare mulighet til å betale minstebeløpet på avdragene, og da kan veien til gjeldfrihet være lang.

Ved å samle alle lånene til ett, vil man ha mer penger til gode når alle de faste utgiftene er betalt. Da har man muligheten til å betale et høyere beløp på det nye avdraget, noe som gjør at gjelden vil minke raskere. Har man satt en kort nedbetalingstid, vil totalbeløpet på lånet bli betydelig mindre. Det kan være lurt å sette opp et personlig budsjett.

Låneagenter

  • Mikrolån kommer ofte med skyhøye renter
  • Det er viktig å legge merke til den effektive renten

Man burde aldri takke ja til det første tilbudet man mottar, og man kan spare mye på å sammenligne tilbud fra ulike banker. Det kan være greit å benytte seg av en låneagent, og dette er aktører som har spesialisert seg på å sende lånesøknader til et stort antall banker. På den måten kan man helt uforpliktende sette seg ned og sammenligne ulike tilbud.