Refinansiering for pensjonister

Dessverre pådrar stadig flere pensjonister seg gjeld de sliter med å nedbetale. Det finnes dessuten en del eldre med betalingsanmerkninger og inkassosaker på gang. Mange har i tillegg lite penger å rutte med som pensjonister. Samtidig finnes de som går av med pensjon tidlig, men likevel fortsetter i full jobb og dermed nesten tjener dobbelt så mye som før. Hos Statens Pensjonkasse (spk.no) kan man undersøke sin egen situasjon.

Eldre mennesker opplever kjøpepress like mye som unge, og mange bruker penger på ferieturer. Det er heller ikke så rent få av de som tar opp dyre forbrukslån for å få realisert drømmene. Ofte er dette en konsekvens av redusert lønnsinntekt som følge av å ha gått av med pensjon. Kanskje ser mange på pensjonisttilværelsen som tiden for å slippe seg løs og være litt slepphendt med økonomien.

Vise seg som betalingsdyktig

Mange banker er villige til å innvilge lån til pensjonister, inkludert refinansieringslån. Alder og arbeidssituasjon er faktorer som påvirker hvor gode vilkår man får, men noen er strengere på dette enn andre. Så lenge man viser seg betalingsdyktig i forbindelse med lånebeløp, bør det gå an å få lån hos en god långiver som tilbyr gunstige vilkår til en låner som har gått av med pensjon.

Har man dessuten tatt opp forbrukslån tidligere, har man mest sannsynlig kommet godt ut av en kredittsjekk tidligere. Selv om kriteriene for å få lån kan ha vært mildere da en søkte. Kanskje opplever man at kravene for å få lån er strenge enn før, men det finnes uansett bare én måte å finne ut om banken er villig til å la en få refinansiere.

Sammenligning

Siden det finnes så mange långivere på markedet som tilbyr refinansiering, gjelder det å få sendt søknader til så mange som mulig. Kun da vil man få et komplett bilde av hva man vil få, pluss lånevilkår. Det er på ingen måte forpliktende å sende søknader, og det er verdt å bruke et par minutter på. Man kan sende søknader via én eller flere låneformidlere.

Disse sender søknaden for en, og sender dessuten til flere långivere på en gang. Da kan man vente seg svar fra et høyt antall banker, avhengig av hvor mange banker låneformidleren samarbeider med. Man kan finne at man for eksempel vil få en helt annen rente enn den banken opplyser om; særlig hvis man ikke kommer godt nok ut av den individuelle kredittsjekken banken plikter å ta.

Spar penger i lengden

Målet med refinansiering er å spare penger i det lange løp. Derfor er det viktig å se til at vilkårene man blir tilbudt, faktisk gjør det verdt det. Er det en renteforskjell på minst 10 % på ens nye refinansieringslån kontra ens gamle lån, lønner det seg som regel. Har man smålån og kredittgjeld med høy rente, er ofte refinansiering en gunstig løsning.

For å komme best ut av en kredittsjekk som pensjonist, gjelder det å vise at man likevel er i stand til å betale lånet tilbake. Har man redusert inntekt fordi man har gått av med pensjon, bør man kanskje se seg om etter en långiver som er villig til å gi lån til personer med lav inntekt. Noen banker har dessuten skreddersydde løsninger for pensjonister.

Nominell og effektiv rente

Alle låntakere, uansett hva slags lån de skal ta opp, må vite om forskjellen på nominell og effektiv rente. Førstnevnte betegner bankens grunnrente, og ofte er det denne det reklameres med. Problemet er at den nominelle renten er misvisende. Den vil alltid være en del lavere enn den renten man faktisk skal betale. Renten som faktisk skal betales, er det som kalles den effektive renten.

Denne betegner den nominelle renten, pluss ulike gebyrer som termingebyr og etableringsgebyr. Det er derfor den er høyere. I tillegg vil effektiv rente alltid være individuell; den fastsettes etter kredittsjekk. Man må være helt sikker på at det er denne renten man forholder seg til når man søker om lån, inkludert refinansieringslån. Det siste man ønsker seg er høyere rente enn opprinnelig forutsett.

Oppsummering

  • Refinansieringslån har ofte inntil 15 års nedbetalingstid
  • Jo raskere man nedbetaler, jo bedre er det

Mange pensjonister har gjeld de ønsker å få bukt med. Da kan refinansiering være en løsning, men eldre må ta de samme forholdsregler som unge. I tillegg må de komme så godt som mulig ut av en kredittsjekk. Det finnes banker som spesialiserer seg på eldre, men det lønner seg uansett å saumfare markedet for å finne de beste tilbudene. Det er også kritisk viktig å ta høyde for renten.